România pe scurt ( 1918- prezent )
Provenienta Romanilor
Dupa cum probabil stie toata lumea, romanii se trag din daci. Dupa cucerirea Daciei în anul 106 d.Hr. de catre imparatul Roman Traian, teritoriul dacic a devenit provincie romana, astfel avand romanizarea.
Romanizarea era un proces de aducere a populatiilor popoarelor cucerite de catre romani la aceleasi valori cu cele romane, asta incluzand invatarea de limba latina si convertirea la religia Imperiului Roman.
Astfel, teritoriul dacic a fost romanizat, efectele acestea fiind vizibile si astazi in limba romana, care e alcatuita intr-o proportie dominanta de elemente latine.
Dupa retragerea aureliana din anul 271 d. Hr., cand poporul roman, armata si conducerea romana din Dacia a fost evacuata, odata cu aparitia invaziilor barbare.
Zona respectiva a fosa apoi marcata de conflicte interne si externe, cele mai remarcabile fiind invaziile otomane, care au transformat tarile romanesti in vasali ai Imperiului Otoman, de mai multe ori, fiind urmate de alte revolte si lupte.
Punerea Bazei unui Stat Românesc
Rãzboiul de Independentã ( 1877-1878 )
Cunoscut ca Rãzboiul Ruso-Turc, acest razboi a avut ca protagonisti Imperiul Rus si Imperiul Otoman. Romania a fost principalul aliat al Rusiei, mobilizand o armata de 60.000.
La acea vreme, Romania era amenintata de puterea Otomana care cauta cu disperare sa tina Romania sub control. Dorind independenta, Romania s-a implicat activ in razboi de partea Imperiului Rus.
Razboiul s-a finalizat cu un armistitiu si cu un trataz semnificativ care avea sa schimbe soarta Romaniei prentru totdeauna: Tratatul de la San Stefano de la 3 martie 1878, prin care Imperiul Otoman recunoaste independenta Romaniei, Serbiei, Muntenegrului si autonomia Bulgariei. Astfel, Romania a devenit un stat independent.
Marea Unire de la 1918
Dupa incheierea Primului Razboi Mondial, finalizat cu victoria decisiva a Antantei, Romania a devenit un stat unificat ce includea si Moldova si Transilvania.
România Comunistã ( 1947- 1989 )
Odata cu sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Uniunea Sovietica a inceput sa acapareze politic folosindu-se de ideologia comunista, întreaga Europa de Est. Una dintre numeroasele tari care au devenit comuniste a fost si Romania.
Primul pas catre comunism a fost puciul de la 23 august 1944, cand trupele sovietice au patruns in teritoriul romanesc. Treptat, partidul comnunist din Romania a capatat din ce in ce mai multa putere si a devenit partidul principal dupa Alegerile Falsificate din noiembrie 1946, cand Uniunea Sovietica a falsificat rezultatele alegerilor in favoarea lor, desi PNL si PNT erau adevaratii castigatori.
Ultimii pasi spre comunism total in Romania a fost eliminarea oricarei opozitii, pasi finalizati la 30 decembrie 1947, cand regele Mihai a fost nevoit sa abdice si monarhia constitutionala a fost abolita, fiind inlocuita de republicã popularã.
Astfel, pana la caderea regimului comunist din 1989, Romania a fost republica populara. In acea perioada, datoriile externe au fost eliminate, au fost construite Portile de Fier 1 si 2 si multe alte imbunatatiri infrastructurale semnificative.
Totusi, Romania se afla intr-o zona extrem de periculoasa, aflandu-se la frontirele aliantei Uniunii Sovietice si avand granita la Marea Neagra cu extremele politice opuse, membre ale N.A.T.O : Turcia si Grecia. Astfel, in cazul in care Razboiul Rece s-ar fi transformat in Al Treilea Razboi Mondial, Romania ar fi simtit efectele pe deplin.
Period comunista a representar de asemenea o perioada de conflicte interne violente dintre Partidul Comunist si Luptatorii din Rezistenta Anti-Comunista ( 1945-1989 ), un front secret ce lupta pentru eliberarea tarii de sub dominatia comunismului si a Uniunii Sovietice, conflict ce s-a soldat cu numeroase victime.
România Post-Comunista
Dupa caderea regimului comunist, pe 25 decembrie 1989, odata cu executarea tuturor membrilor acestui guvern, România a început sã se obisnuiasca incet-incet cu sistemul democratic. Astfel, au aparut numeroase edituri noi, publicul avand posibilitatea de a experimenta o gama larga de genuri literare care erau interzise in perioada comunista.
Numeroase reforme economice au aparut, de asemenea prin anii '90, desi Romania nu a inregistrat o crestere economica semnificativa decat incepand cu anul 2000.
Romania a inceput sa se apropie de influenta Vestica, astfel devenind in 2004 membru N.A.T.O. si in 2007 membru al Uniunii.Europene.
Romania Moderna
In prezent, Romania, membru activ a N.A.T.O. e implicata in numeroase discutii politice internationale de intarire a pozitiei Romaniei pe plan extern, momentan negociind intrarea Romaniei în Spatiul Schengen.
De asemenea, Romania se confrunta cu numeroase probleme pe plan educational, întrucat numerele elevilor ce promoveaza Bacalaureatul e in scadere, notele sub 5 la acest examen fiind in crestere.
Infrastructura a fost semnificativ dezvoltata in ultimul deceniu, acum Romania dispunand de numeroase autostrazi.
Sistemul Metrorex a fost si acesta dezvoltat, acum lucrandu-se la planuri pentru a conecta aeroportul Henri Coanda de sistemul metrourilor.
Dupa caderea regimului comunist, Intrepinderea Autonoma de Transport Bucuresti se transfoarma in Regia Autonoma de Transport Bucuresti, primind in dotare numeroase autobuze moderne, aparand si sisteme noi de tramvaia, modelul modern de ticketing si cursa de noapte catre Aeroportul Henri Coana, acestea fiind doar cateva dintre schimbarile aparute in Romania odata cu noul sistem democratic.
Comentarii
Trimiteți un comentariu