Bãtãlia de la Lepanto ( 7 octombrie 1571 )

Bãtãlia de la Lepanto

Bãtãlia de la Lepanto a host cea mai mare batalie navala cu galere din istorie. Batalia a fost purtata intre floata Imperiului Otoman, condusa de Ali Pasa si floata Ligii Crestine, condusa de Ioan de Austria. Batalia a reprezentat raspunsul popoarelor crestine la amenintarea otomana in crestere si o ofensiva directa ca urmare a invadarea Ciprului de catre otomani.

Locatie

Batalia s-a desfasurat in Marea Mediterana, in sud-vestul Greciei, in apropiare de insula Creta. 

Report de forte

Otomani:- Soldati: intre 16.000 si 30.000
               - Galere: aproximativ 250

Liga Crestina:- Soldati: intre 20.000 si 28.000
                       - Nave   : intre 200 si 229 de galease

Comandanti otomani: flancul de nord: Suluc Mehmed Pasa
                                    flancul central : Ali Pasa
                                    flancul de sud  : Uluj Pasa

Comandanti crestini : flancul de nord: Agostino Barbarigo
                                    flancul central : Ioan de Austria
                                    flancul de sud  : Gianandrea Doria
         


Desfasurarea bataliei

Batalia a inceput cu focuri de artilerie trase de ambele floate pentru a slabi apararea inamicului. Principalul factor ce a contribuit la infrangerea fortelor otomane a fost faptul ca galerele otomane erau silite sa navigheze impotriva curentului, in timp ce galesele crestine navigau in directia curentului ceea ce le oferea avantajul vitezei, in timp ce vaslasi inamici oboseau rapid. Totusi, astfel galerele otomane castigau manevrabilitate pe distante mici, in timp ce galesele crestine aveau viteza mai mare, dar manevrabilitatea era redusa.

Batalia s-a desfasurat pe 3 flancuri: flancul de nord, central si de sud.

1. Flancul de nord

Turcii incearca sa incercuiasca navele crestine langa coasta, insa printr-o                   manevra extrem de riscanta, navele crestine reusesc sa le incercuiasca pe cele otomane, facandu-le sa   esueze pe coasta si distrugandu-le. 

Astfel, victoria pe flancul nordic a fost obtinuta de Liga Crestina.

2. Flancul Central:

 Aici erau navele amiral al ambler flote, astfel frontul central fiind frontul principal al bataliei. Ambele nave amiral au ramas grupate si au atacat. Dupa o ora si jumatate de batalie crancena, flancul central al otomanilor e distrus si amiralul acestora e ucis.

Astfel, victoria pe flancul central a fost obtinut de Liga Crestina.

3. Flancul de Sud:

Comandantul otoman incearca sa rupa flancul central al crestinilor de cel drept, insa in final il incercuieste flancul central. Crestinii cheama intariri si astfel otomanii sunt nevoiti sa se retraga, cu pierderi grele.

Astfel, lupta de pe flancul de Sud s-a terminat practic cu o egalitate partiala, desi otomanii au fost nevoiti sa se retraga.

Rezultat:


Batalia s-a sfarsit cu o victorie coplesitoare a flotei Ligii Crestine, fortele Imperiului Otoman fiind aproape anihilate in totalitate.

Urmari:

    Dupa infrangerea de la Lepanto, otomanii au reusit sa reconstruiasca navele pierdute, insa asta a slabit considerabil economia otomana, acestia avand cheltuieli din ce in ce mai mari. De asemenea, victoria crestina a incurajat tarile europene sa atace mai insistent fortele otomane din Marea Mediterana, care pana atunci fusesera considerate de neinvins, iar Marea Mediterana, care era controlata de turci inca de la cucerirea Rodosului de catre Soliman 1, avea sa reintre usor, usor, in posesia tarilor europene.
     Unii considera chiar ca infrangerea de la Lepanto a constituit unul din factorii ce au condus la prabusirea Imperiului Otoman.


! Stiati ca ? : Autorul operei " Don Quijote " a participar la batalha de la Lepanto la varsity de 24 de ani ? Miguel de Cervantes Saavedra a ramas cunoscut ca ciunga de la Lepanto, deoarece un glont i-a paralizat mana.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Imperiul Otoman (1299-1922 )

Corpul Spahiilor

Corpul Ienicerilor